Wypalenie zawodowe - jak sobie z tym poradzić?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Borsuk2
    L&K
    • 2010
    • 1203

Wypalenie zawodowe - jak sobie z tym poradzić?
    - posiąść wymaganą wiedzę w swoim fachu,
    - jak już za coś się brać, to robić to dobrze,
    - mieć poczucie własnej wartości,
    - być porządnym człowiekiem,
    - umieć odciąć się od roboty po wyjściu z niej,
    - mieć dobrą rodzinę, która zawsze Cię wspiera,
    - mieć swoje hobby przy którym dobrze się czujesz i zapomniesz o całym świecie,
    - pamiętać, że na robocie świat się nie kończy,

i jeszcze różne inne. :P
    Fajna stronka

Komentarz

• smer
      RS
      • 2008
      • 2021
      • Octavia II (1Z3)
      • BKD 2.0 TDI 140 KM

Borsuk2, trzeba właśnie robić tak jak piszesz.

A Kolegom, którzy rzucają całą masę oderwanych od rzeczywistości rad, powiem tylko tyle, że niestety nie każdy może wyłączyć telefon na urlopie (teoretycznie można, lecz to nie popłaca), nie każdy może zamknąć wszystkie niezamknięte sprawy zawodowe (trudno zamknąć sprawy, których załatwianie trwa pół roku, a których rozpoczyna się całą masę jedną po drugiej. Trzeba by przez pół roku nie przyjmować nowej roboty i czekać aż "stare sprawy" się pokończą. Chyba by mnie z roboty wypierdzielili po tygodniu na zbity ryj...) i nie każdy ma możliwość wybierania sobie tego co chce robić, a czego nie.
      Na pewno powiecie, że jestem pierdyknięty, ale gdy włożyli mi nogę w gips na 6 tyg., to po 3 go zdjąłem i poszedłem do pracy. Taki lajf i nie miało to bynajmniej żadnego przełożenia na większe lub mniejsze zarobki.

Ale oczywiście to mój wybór. Zawsze mogę zacząć olewać nałożone na mnie obowiązki i poprosić o degradację o kilka szczebli.

ps. A nie przyszło Wam do głowy, że trzeba być po prostu twardszym?
      Życie nie jest ani tak złe, ani tak dobre, jak to sobie wyobrażamy.

Piszę poprawnie po polsku.

Komentarz

• Enriquez
        RS
        • 2009
        • 7685
        • Superb III (3V3)

U mnie w robocie jest tak, że po 2 latach (mniej więcej) na danym stanowisku jest przymusowa rotacja - czy to w poziomie czy awans, zależy. Firma wychodzi z założenia że po dwóch trzech latach zaczyna się człowiekowi robota nudzić i wypalać. Ma to też takie zalety, że w razie czego można kogoś na krótko wrócić do poprzedniej roboty jakby komuś się nagle znudziła firma w ogóle. Poza tym znajomość pacy w rożnych działach pozwala tym, co chcą szybciej awansować. Z tym, że powiedzmy sobie szczerze, możliwe jest to w korporacjach (moja - 200.000 pracowników na dzień dzisiejszy - mafia normalnie). Mam jeszcze 49 dni urlopu do wykorzystania i jakoś mi się nie spieszy żeby to wykorzystać w tym roku - może z 15 dni się uda wziąć, ale jakoś nie czuję parcia.

Żelazna zasada u nas w firmie jest też taka, że do osoby na urlopie _SIĘ NIE DZWONI_ ani telefonów nie odbiera.
        Pozdrawiam
        Marcin

Komentarz

• tomekc
          Ambiente
          • 2009
          • 128

Zamieszczone przez smer
          trzeba być po prostu twardszym?
          Moim zdaniem masz racje kolego.

Ja pracowałem dużą część życia zawodowego (25 lat) na bardzo odpowiedzialnym stanowisku - byłem głównym inżynierem na KWK. Pożar, wypadek - prokurator i więzienie dla mnie(chyba że miałem mocne argumenty).

Jak szedłem na emeryturę miałem 9 miesięcy niewykorzystanego urlopu - pracowałem przez 15 lat bez urlopu - i miałem jedną wolną niedzielę w miesiącu,kiedy nie musiałem być dostępny w ciągu pół godziny(lokalnym może to coś powie- jak nie było dtś ani a4, to dojechałem z Świętochłowic do Gliwic w ciągu 20 minut, zimą...) w miejscu pracy.

Jak wracałem do domu po robocie to cieszyłem się że jeszcze żyje i nie aresztowali mnie. I tak dzień w dzień praktycznie.

Komentarz

• shok
            RS
            • 2009
            • 2070
            • Octavia I (1U2)
            • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Zamieszczone przez tomekc
            Jak szedłem na emeryturę miałem 9 miesięcy niewykorzystanego urlopu - pracowałem przez 15 lat bez urlopu
            Oni Ci wypłacili za ten niewykorzystany urlop :?: Ja jestem chyba z innej planety :roll:

W ogóle to trzeba chyba sobie dać jakąś granice. Ja jak skończyłem studia powiedziałem sobie ,że chce zarobić na własne lokum,auto + jakieś zaskórniaki. Zrobiłem to poświęcając się pracy -aż za bardzo.
            Dziś mam wszystko w nosie. Pracuje na poziomie rozsądku i najlepiej jak potrafię . Ale nie kosztem zdrowia.Czuje się zmęczony idę na urlop. :szeroki_usmiech
            Trzeba mieć jakieś hobby
            Pracuje by żyć -a nie żyje by pracować.

Komentarz

• smer
              RS
              • 2008
              • 2021
              • Octavia II (1Z3)
              • BKD 2.0 TDI 140 KM

tomekc, skąd ja to znam....

Ale to o czym my piszemy, nigdy nie trafi do osób, którzy w pracy zajmują się, że tak pozwolę to sobie nazwać "obsługą klientów". Ja w pracy zajmuję się utrzymaniem ruchu (tomekc wie o co chodzi) i całą biurokracją z tym związaną, taką jak kontakty z organami nadzoru, zamówieniami publicznymi, tworzeniem planów strategii i harmonogramów (co tomkuc w dzisiejszych czasach, a dokładniej od czasu wejścia do unii oraz przymiarek mojej spółki do wejścia na giełdę, urasta do granic absurdu). Niektórzy myślą, że pod telefonem jestem dlatego że lubię lub dlatego, że przez to więcej zarobię.
              Niestety, głównie dlatego, że gdy idę na urlop, to całej masy spraw po prostu nie mogę nikomu przekazać; tzn. mogę w sensie ich wykonania i „obrabiania” ich, ale tak czy inaczej muszę nad nimi „czuwać”.

A odpowiedzialność za ludzi, to już całkiem inna bajka… Gdy kilka lat temu byłem na urlopie za granicami naszego kraju, a w mojej firmie bardzo się namieszało z metanem, to o niczym innym nie myślałem, tylko o tym, na jakich papierach figurują moje podpisy…

Tak że naprawdę Panowie nie zawsze da się odciąć tą pępowinę na urlopie...

Komentarz

• loru
                RS
                S_OCP Member
                • 2007
                • 4286
                • Octavia II (1Z3)
                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez smer
                ps. A nie przyszło Wam do głowy, że trzeba być po prostu twardszym?
                mój ojciec był twardy w robocie, teraz nie widzę go trzeźwego, teść był twardy w robocie teraz od 2 lat na emeryturze nic innego nie robi tylko zapier... po lekarzach,ja tez byłem twardy i co leczyłem się przez prawie 3 lata, sorry ale to wykańcza jak nie psychicznie to fizycznie i osobiście uważam że takie podejście się zemści, wcześniej czy później ale to "odchorujesz".
                Nie przemawia do mnie też gadanie, że nie ma sensu zmieniać pracy a w obecnej robić z siebie "męczennika", ja obecnie pracuje już w 5-tej firmie i w końcu znalazłem pracę która lubię i pracodawcę który mnie szanuje, nie wiem dlaczego ludzie rezygnują z poszukiwania lepszej pracy.

Zamieszczone przez smer
                Tak że naprawdę Panowie nie zawsze da się odciąć tą pępowinę na urlopie...
                tu się zgodzę.
                O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• tomekc
                  Ambiente
                  • 2009
                  • 128

Zamieszczone przez shok
                  Oni Ci wypłacili za ten niewykorzystany urlop Ja jestem chyba z innej planety
                  Poszedłem na emeryturę wcześniej i przez 9 miesięcy dostawałem pensję, a dopiero potem emeryturę. Naprawdę takie "akcje" w branży smera i mojej to nic dziwnego.
                  Zamieszczone przez smer
                  utrzymaniem ruchu
                  Nie zazdroszczę, ale ja zaczynałem też kiepsko - w wentylacji, przez kilka lat byłem głównym wentylacji...
                  Zamieszczone przez smer
                  urasta do granic absurdu
                  Jak odchodziłem w `93 to mieliśmy plan wydobycia do 2015 roku - sam go opracowywałem przez 1,5 roku :lol:
                  Zamieszczone przez smer
                  nie mogę nikomu przekazać
                  Amen. Bo naprawdę są ludzie niezastąpieni (albo tacy których zastąpić jest bardzo trudno i czasami mogłoby to być niebezpieczne).
                  Zamieszczone przez smer
                  jakich papierach figurują moje podpisy
                  Ile razy ja się nad tym zastanawiałem...
                  Zamieszczone przez smer
                  odciąć tą pępowinę na urlopie
                  Najpierw trzeba ten urlop mieć...

OK, z mojej strony koniec off-topicu.

Loru, ja odchorowuje - nerwy mam do bani, wrzody żołądka, problemy z sercem... ale i tak mogło być gorzej. A z alko dałem sobie spokój w ogóle jak zostałem głównym - tam nie mogłem ryzykować bycia "na chuchu" nawet w okolicach pracy. A musiałem być dostępny praktycznie cały czas.

Zamieszczone przez loru
                  nie wiem dlaczego ludzie rezygnują z poszukiwania lepszej pracy
                  Bo w mojej branży wszędzie było tak samo. A poza tym - współpracownicy i podwładni mnie szanowali. Tylko górnictwo wszędzie jest tak samo wujowe.

Komentarz

• andriu21tg
                    L&K
                    S_OCP Member
                    • 2008
                    • 1499

dlatego ja zawsze biore 3 tyg urlopu.. to moja opcja i 2 opcja tez moja ale nieudalo mi sie nigdy jej zrealizowac poprostu wygrac w totka hie hie hie :szeroki_usmiech

Komentarz

• 4x4BKF
                      L&K
                      • 2010
                      • 1279

A najlepszym antidotum na wypalenie zawodowe jest tak praca którą się lubi, która jet rzeczą przyjemną dla wykonującej ją osoby, z którą można się identyfikować.
                      Ale jeszcze trzeba ją wykonywać w miłym miejscu o dobrej atmosferze i w dobrym zespole.

Wtedy nie można mówić o wypaleniu ale o zwyczajnym zmęczeniu które prędzej czy później kogoś dopadnie - a wtedy odpoczynek jest wystarczającym środkiem regeneracyjnym
                      4x4

Komentarz

• loru
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 4286
                        • Octavia II (1Z3)
                        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez tomekc
                        Loru, ja odchorowuje - nerwy mam do bani, wrzody żołądka, problemy z sercem... ale i tak mogło być gorzej
                        widzisz ja mam trochę inne podejście, nie "mogło być gorzej" ale wychodzę z założenie że może być lepiej dlatego poszukiwałem innej pracy i w końcu ją znalazłem.
                        O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• loyd
                          RS
                          • 2010
                          • 2342

Ja mam dobry sposób na wypalenie zawodowe. Najlepszy jaki jest.

No więc od początku kwietnia jestem na urlopie związanym z przygotowaniem do egzaminu zawodowego. Codziennie od ok. 9 rano zakuwam do ok. 19.00 - 20.00 (z przerwami rzecz jasna).

I powiem Wam, że po już prawie 3 miesiącach takiego kucia i życia w ciąglym stresie związanym z egzaminem oddałbym bardzo dużo, żeby sobie iść do pracy, powysyłać meile - po prostu popracować .

Mam już dość i chcę do roboty wrócić !!!!!!!!!

Komentarz

• Agamek12
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2006
                            • 9943
                            • Ford

Zamieszczone przez 4x4BKF
                            Wtedy nie można mówić o wypaleniu ale o zwyczajnym zmęczeniu które prędzej czy później kogoś dopadnie - a wtedy odpoczynek jest wystarczającym środkiem regeneracyjnym
                            No to jak sobie poczytałem o Waszych problemach to doszedłem do wniosku, że ja faktycznie jestem tylko zmęczony...
                            Ani bowiem nie mam wrzodów, ani nie wylądowałem w szpitalu, mam pracę w branży którą lubię i której nie mam zamiaru przynajmniej narazie zmieniać, obie córy meczą mnie po pracy tak, że nie mam czasu na stres związany z pracą, nie śnią mi się po nocy koszmary... No cóż: jeszcze chwila i dwa tygodnie ładowania akumulatorów. :szeroki_usmiech
                            Adam... Używam:
                            Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                            Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• Jark7
                              Elegance
                              S_OCP Member
                              • 2008
                              • 777

Zamieszczone przez Agamek12
                              No to jak sobie poczytałem o Waszych problemach to doszedłem do wniosku, że ja faktycznie jestem tylko zmęczony...
                              No widzisz, na kolegów z OCP zawsze możesz liczyć
                              Człowiek planuje, Bóg decyduje ...
                              Jark7
                              było 119/296 jest 143/328 by Aligator

Komentarz

• AdamB
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 8033
                                • Octavia IV (NX3)
                                • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez Jark7
                                Pewnie, ale Agamek12, skoro masz czas myśleć o zmęczeniu zawodowym, tzn że masz źle zorganizowany czas lub masz go za dużo
                                Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• shok
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 2070
                                  • Octavia I (1U2)
                                  • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Zamieszczone przez AdamB
                                  Zamieszczone przez Jark7
                                  Pewnie, ale Agamek12, skoro masz czas myśleć o zmęczeniu zawodowym, tzn że masz źle zorganizowany czas lub masz go za dużo
                                  Adamek wypił już wszystkie koniaki co miał na półce i wzięło go na rozmyślanie :lol: :wink:

Komentarz

• smer
                                    RS
                                    • 2008
                                    • 2021
                                    • Octavia II (1Z3)
                                    • BKD 2.0 TDI 140 KM

A mi coś się widzi, że u Agamek12 to nie żadne "wypalenie zawodowe", tylko zwykły KRYZYS WIEKU ŚREDNIEGO Ale niech Ci przypadkiem nie przyjdzie do głowy prosić o rady w tej kwestii, bo albo skończy się to katastrofą, albo rozwodem... :diabelski_usmiech

Komentarz

• Nexus6
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2004
                                      • 4847
                                      • Volkswagen

Zamieszczone przez smer
                                      zwykły KRYZYS WIEKU ŚREDNIEGO
                                      na to "lekarstwem" może być min. 250 KM coupe :wink:
                                      With age comes wisdom, but sometimes age comes alone

Komentarz

• r2r
                                        RS
                                        • 2008
                                        • 4721
                                        • BSE 1.6 MPI 102 KM

...albo skóra z "Easy rider" na plecach, orzeszek i zamówienie na jakieś wypasione dwa kółka w West Coast Choppers 8)
                                        Artur

Komentarz

• 4x4BKF
                                          L&K
                                          • 2010
                                          • 1279

Zamieszczone przez r2r
                                          ...albo skóra z "Easy rider" na plecach, orzeszek i zamówienie na jakieś wypasione dwa kółka w West Coast Choppers 8)
                                          ...taaa.... A po powrocie do domu gasisz motor, sciagasz skórę, kończysz przebierankę, czar pryska bo od rana kierat

No ale jak komuś służy to bardzo proszę
                                          4x4

Komentarz

• Jabar1975
                                            RS
                                            • 2006
                                            • 3331

bezplatny + www.wpzs.pl
                                            dziala :diabelski_usmiech
                                            nasza droga: www.wpzs.pl

Komentarz

• SP9XWW
                                              Rider
                                              • 2009
                                              • 579

Zamieszczone przez Nexus6
                                              Zamieszczone przez smer
                                              zwykły KRYZYS WIEKU ŚREDNIEGO
                                              na to "lekarstwem" może być min. 250 KM coupe :wink:
                                              Niekoniecznie! Ja kupiłem sobie nową Octavię, nakleiłem znaczek OCP, piszę sobie od czasu do czasu na forum. Żona powoli robi się zazdrosna... :lol:
                                              Vy 73! de S!@w

Komentarz

• Borsuk2
                                                L&K
                                                • 2010
                                                • 1203

SP9XWW, o to, to, racja. A że Octavię kupiła mi Żona, to i o forum nie jest zazdrosna, bo ma wolny telewizor. :lol:
                                                Fajna stronka

Komentarz

• Deo
                                                  RS
                                                  • 2009
                                                  • 1729
                                                  • Volkswagen
                                                  • CRMB 2.0 TDI 150 KM

z tych wszystkich propozycji to ja bym wybrał propozycję Jabar1975
                                                  Pozdrawiam,
                                                  Grzesiek

Była: O2@MY07@BXE / O2FL@MY10@BXE
                                                  Jest: O3@MY13@CHPA / B7@MY12@CFFB

Bartek "Dedon" 05.06.1988 - 07.08.2011[*]

Komentarz

• ale_jak_to
                                                    Ambiente
                                                    • 2011
                                                    • 199

slyszalem, ze lepiej sie nie zenic ?

Komentarz

Pracuję...